Logga in
/Registrera
left right
Europeisk virtuell lärandemiljö
för glaskonst och -teknik

Sverige Graal

HISTORIK

By Ole Victor

Som upphovsman brukar anges mästaren Knut Bergqvist på Orrefors 1916 och som första konstnärliga utvecklare, Simon Gate, också Orrefors.

Ordet graal kommer av latinets “gradalis” som betyder skål eller pokal. Enligt legenden samlades Jesu blod från korsfästelsen upp I den heliga graalen.

När Knut Bergqvist utvecklade den nya tekniken sägs han ha utgått från de graverade överfång som ofta ses i jugend. Han ville slippa ifrån den matta eller mjölkiga ytan samt reliefen och få ett glasigare uttryck men samtidigt behålla den detaljrika färgdekoren.

För att åstadkomma detta adderade han ytterligare ett steg i tillverkningen. Den dekorerade pjäsen, ofta kallad embryo eller ämne, värmdes upp igen och fästes på en pipa. På så sätt kunde ytterligare glas fångas an för att täcka dekoren innan biten blåstes till sin slutgiltiga storlek och form.
Den första graalen och många andra finns att beskåda på glasutställningen på Orrefors glasbruk.
Från början var graal ofta en liten och tunn pjäs, i motsats till dagens ofta stora och tunga. Båda dessa karaktärer kommer av de begränsningar graaltekniken sätter på uppblåsningen. För mycket luft tänjer på dekoren så att den blir tunn och vanställd, likt mönstret på en uppblåst ballong.
Graal är nära besläktad med Ariel och har legat till grund för den tekniken.
Graal utvecklas ständigt både konstnärligt och tekniskt, bland annat av Astrid Gate, Simons barnbarn, uppfinnare av dubbel- och trippelgraal. Astrid medverkar som designer och dekoratör i filmen.